Menu
EUR
Kloostertafel | Wat moet je er over weten?

Kloostertafel | Wat moet je er over weten?

Door: Maureen Reacties: 0

Heerlijk met familie of vrienden lang natafelen en genieten in de eetkamer. De tafel is misschien wel het hart van het huis. Tegenwoordig is een mooie grote robuuste kloostertafel haast niet te missen in een landelijk interieur. Maar wat is een kloostertafel, welke soorten zijn er en hoe onderhoud je ze? In deze blog geven we antwoord op al je vragen.

 

De oorsprong van de kloostertafel

De geschiedenis van een kloostertafel gaat al heel ver terug, zelfs tot in de middeleeuwen. Zoals de naam al doet vermoeden, werden de tafels veelal gebruikt in kloosters. Hier zaten de monniken dan dagenlang met zijn allen aan de lange tafels te werken. Maar wist je dat de kloostertafel ook zo genoemd wordt omdat de klassieke tafels gemaakt werden van de bomen rondom een klooster? Dit waren veelal eikenbomen. Een typische kloostertafel is dan ook een van eikenhout gemaakt. Dit hout gaat namelijk jarenlang mee. Ook een bekende naam is de kasteeltafel, de tafels werden namelijk ook in kastelen gebruikt.

 

Soorten en materialen

Kloostertafels worden gekenmerkt doordat zowel het blad als de poten van hout gemaakt zijn. Zoals hierboven al beschreven is dit meestal eikenhout, maar tegenwoordig worden ze ook gemaakt met andere soorten hout. Te denken valt aan grenen en teakhout. Vuren en douglas worden afgeraden omdat het van belang is dat het stevig hout is dat niet kromtrekt. Eikenhout kan ook goed buiten gebruikt worden, mits hij een goede behandeling heeft gehad. De (lange) tafels hebben een robuust en doorleefd uiterlijk met een dik massief blad met oneffenheden en grove poten. De reden dat er grove poten onder zitten, is omdat ze het zware blad moeten kunnen dragen. Daarom zie je soms dat er tussen de poten een middenbalk zit.

Dit laatstgenoemde kan ook erg verschillen. Je kunt kiezen voor een tafel met een klassieke kloosterpoot, maar ook een kruispoot, pilaarpoot of bolpoot komen veel voor. Elke soort poot geeft de tafel weer zijn eigen uitstraling. 

Daarnaast kun je de tafel voorzien van een afwerking, ook wel finish of wash genoemd. Dit kan in verschillende kleuren en geeft de tafel net weer een andere touch.

 

Onderhoud

Deze soort tafels hebben wel degelijk onderhoud nodig. Zo zorg je dat je er jaren lang plezier van hebt. Het is aan te raden om de tafel te voorzien van een lak, zo houd je het hout mooi en is het beter beschermt tegen kringen en vlekken. Daarbij is het verstandig om onderzetters te gebruiken om het risico zo op kringen zo klein mogelijk te houden. 

Je kunt de tafel afnemen met een lichtvochtige doek. Gebruik hiervoor geen (bijtende) schoonmaakmiddelen. Dit kan het hout beschadigen. 

Zet de tafel ook niet te dichtbij een warmtebron, hierdoor kan hij gaan 'werken', dat betekent dat de tafel kan uitzetten of krimpen.

 

Tips om te stylen

Nu je alles weet over een kloostertafel, is het natuurlijk niet geheel onbelangrijk om het tot een plek om te toveren waar je graag je tijd doorbrengt. Daarvoor heb je allereerst goed zittende eetkamerstoelen nodig. Hiervoor zijn de mogelijkheden natuurlijk eindeloos, maar wat vaak gezien wordt in de landelijke stijl zijn (grijze) stoelen met houten poten. Dit oogt rustig met het robuuste hout van de tafel. 

Je zou ook kunnen kiezen om aan één kant van de tafel een eetkamerbank neer te zetten, dit geeft weer extra sfeer.

 

 

Voor op tafel is het belangrijk om het simpel te houden, zo houdt je de aandacht op de tafel zelf en heb je nog genoeg ruimte om er met zijn allen aan te kunnen zitten. Denk hierbij aan een stel grote windlichten op een mooie schaal, kandelaren, of een grote bos bloemen.

De mogelijkheden zijn eindeloos en uiteraard is alles afhankelijk van jouw wensen!

 

Kies uw taal
Kies uw valuta
€

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €1,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »